Cześć, trafiłem na forum szukając rolek. Byłem w sklepie przymierzyłem, ale szukam jeszcze w necie pomocy, a tutaj się dowiedziałem, że znaczenie ma waga, wzrost, dobór długości szyny, itp... a więc post...
Może troszkę o mnie: Czemu rolki? Z jednej strony chęć poprawienia kondycji, z drugiej tak jakoś mnie ciągnie w tę stronę, po trzecie - mam synów i zakiełkowała we mnie chęć pokazania, że "stary" nie tylko leży na kanapie przed TV czy siedzi przy kompie, ale może też z nimi wyjść na dwór i poszaleć.
No więc jak wyglądam ja... typowy kanapowiec, niestety (zapuścilem się troszkę) Lat - 42 84 kilo przy wzroście 167 Stopa - długość 25 cm, szeroka na tyle, że dość szybko przy mocno związanym bucie daje o sobie znać sródstopie.
Rolki w zamyśle będę używał dość często - nawet 5/6 razy w tygodniu - trasa ok. 7 km w jedną stronę. Czy te 7 km to dużo? Pewnie na początek tak, ale myślę, że jestem w stanie sobie poradzić z czasem z takim dystansem - jeździłem swojego czasu po 17 km na rowerze, w jedną stronę, do roboty (do momentu kiedy mi go jakiś złamas nie ukradł). Dodatkowo - moja preferencja to rolka z "twardym" butem,
No więc, wracając do przymierzania, najbardziej do mojej stopy przypasowały mi Powerslide Imperial rozmiar 39/40 - niestety finansowo chyba ciut za wysoko (do tego kask, ochraniacze to wychodzi ~1.000 PLN, w wersji basic powiedzmy 150 zł mniej). Czytałem, że w sumie nie ma co szaleć i rolki w cenie od 300/350 zł wzwyż to już taki sprzęt, którym warto się zaiteresować.
Pytanie moje jest takie: jakie nowe rolki w tej cenie są warte zaiteresowania, oraz, na jakie rolki używane warto zwrócić uwagę i jakią powinny mieć długość szyny.
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Tomek.
|