xanonim napisał(a):
A jaką kostkę masz na myśli? Ścieżki rowerowe mogą być zrobione z jakiejś kostki używanej na chodnikach (źle się jeździ nawet na 80a), jakiejś innej, ale ścięte ma boki, jeździ się nieco lepiej, ale nadal dość źle oraz z kostki nieścinanej, płaskiej, na tej jeździ się świetnie, jest niemal taka jak asfalt lub kafelki, płytki w domach.
Chodzi mi o każdą kostkę, która nie tworzy gładkiej nawierzchni. Czyli każda kostka ze sfazowanymi (ściętymi) krawędziami już będzie mocno odczuwalna na twardych kołach.
xanonim napisał(a):
Ja będę jeździł w przeważającej ilości na tych asfaltowych powierzchniach i kostkach, po których jeździ się podobnie jak po asfalcie, jeśli będę zmuszony jechać po typowym chodniku z kostką pościnaną i falowaną (wzorek taki) lub po chodniku z kostki z odstępami, które robią za szyny, to będą to odległości bardzo małe, 100-500 metrów max.
Te krótkie 500m odczujesz na twardych kołach jak solidne 0,5km ;-) Jeśli zamierzasz jeździć dzień w dzień i to szybko, to po tygodniu będzie bolało ;-)
Mam taką fajną asfaltową miejscówkę, do której muszę dojechać ok. 1km po kostce. Nachylenie zróżnicowane - raz pod górkę, raz z górki. Staram się jechać szybko na całym odcinku. Hyper Concrete dają największy komfort, natomiast na Matter Juice F1 to już jest katorga. Wagę mam zbliżoną do Twojej (ok. 73kg).
xanonim napisał(a):
Ciekawi mnie czy nadal polecasz np. kółka Powerslide FSK (o tych mowa? ->
http://bladeville.pl/p/kolka/powerslide ... 619?page=3 ) jeśli moja waga jest niska, czyli okolice 70 kg, w żadnym wypadku nie więcej. Trików, skoków, mocnych zakrętów nie zamierzam robić żadnych, chcę tylko jeździć dość szybko, będą w porządku na lekką wagę? One mają ten profil eliptyczny?
PS FSK są godne polecenia. Tak, jak napisał Herbata: świetny stosunek ceny do jakości. O ich rzeczywistej twardości dyskutowaliśmy już na tym forum kilkakrotnie. Moim zdaniem są zdecydowanie twardsze, "głośniejsze" (np. na kostce) i mniej przyczepne od Hyper Concrete. Natomiast są miększe i ... mniej przyczepne od Matter Juice F1. Do Twoich zastosowań i przy Twojej wadze powinny się sprawdzić. Jeśli zamierzasz jeździć sesje typu 10km po gładkiej nawierzchni, a 0,5km po kostce, to bierz te koła w ciemno.